Juli

Juli
Nicktistlar

onsdag 1 juli 2015

Dag två i Riga.

Har varit nere i stan i dag, Almedalsveckan pågår ju och jag har stått i PRO:s tält på hamnen två timmar i eftermiddag. Vi hade inte riktigt så många besökare som vi hade under fjoråret kom vi överens om. Ändå hade vi blivit flyttade längre in mot "katträngi" i år. Varmt och soligt var det dock.
Fredagen i Riga började med en ordentlig hotellfrukost, sen hoppade jag och polare Per över att gå på Masterclass utan vi strosade lite i stan i stället.
Vi passerade den här Ortodoxa kyrkan och var inne och tittade på alla rikedomar invändigt. Det var den största ortodoxa kyrkan i Riga. De guldbelagda tornkuporna glittrade ordentligt i solskenet. Sen hittade vi en annan polare, såg ut som Ferlin, men det var det inte, tyvärr skrev jag inte upp namnet och nu har det fallit ur minnet.
Vi knallade runt och letade efter var vi skulle få vår lunch, det skulle vara på Universitetet och det skulle ligga mitt emot den ovan avfotade parken. Fanns dock inget som talade om var det var. Till slut fann vi ingången efter lite hjälp av en dam som i princip bara pratade lettiska. Det var på baksidan av huset där vi var.
Här sitter polare Per på det som vi tyckte var stora ingången. Pågick nån sorts examen i huset när vi väl kom in, de gick i nya doktorshattar och anhöriga kom med den ena blomsteruppsatsen större och finare än den andra. Har aldrig sett så många och stora blomsterkvastar nån gång tror jag.
Nåja vi fick lunch och snart var det dags för parad med alla körer genom gamla stan. 
Här försöker den gotländska festivalkören få ordning i ledet men det är inte lätt. Det fanns andra som hade bättre ordning och hade mer enhetlig klädsel även efter att ha tågat den ganska långa rundan genom gamla stan.
Och så småningom hade hela torget/gatan framför Frihetsmonumentet fyllts med körsångare, var och en kör sjöng på sin favoritsång. Och det verkade som man gått man ut huse i stan för att se paraden. Kransnedläggning av några prominenta personer skedde innan hela storkören sjöng Saule Perkons Daugava tillsammans, för första men inte sista gången under dagarna. Nedan syns en storasyster ivrigt dokumenterande med mobilkamera. Även kassören i gotlands körförbund skymtar i vänsterkanten. 
Sen var det snart dags för samövning med hela storkören ute i Mezapark. Parken låg c:a sex och en halv kilometer från hotellet och vi fick åka skyttelbussar ut, men de två sista kilometerna fick vi gå på en bred gata där det inte fick köras med bil. Bara cykel, rullbräda, rullskridskor eller apostlahästarna fick användas. Ena halvan av vägen för gående och den andra för alla andra "åkdon".
Efter en något så när rask promenad var vi framme och den stora sånganläggningen hade börjat fyllas, vi var dock sugna på middag först så vi hoppade över uppsjungning. Vi satt på baksidan av det här komplexet och hörde när de började ge order var alla skulle stå. Själv stod jag i vänsterkant ungefär halvvägs upp i mittsektionen, column 18, sektion D rad 26, var korist på sin plats. Ofattbart hur stort det är men bara i "min" sektion ryms mellan femtonhundra till tvåtusen sångare. Övning i dryga tre timmar innan promenaden till bussarna och hem till hotellet efter den andra långa dagen. 







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar