Juli

Juli
Nicktistlar

onsdag 26 augusti 2015

Redovisning med Ave Kalle.

Var ute i Eskelhems kyrka i kväll. Gruppen Ave Kalle hade redovisning av sin undersökning i vilken kyrka man sjunger bäst. De har under ett flertal år åkt runt och provsjungit i de gotländska kyrkorna för att komma underfund med vilken som, ur deras synpunkt funkar bäst. Jag var med på två av tre finalronder under fjolåret, när de, och vi fick sjunga med, i medel- och sudertredingen. En rolig grej att vara med på.
Och det var fler än jag som var intresserad, när jag anlände till kyrkan i Eskelhem var den så gott som fullsatt. Många körsångare, men också vanliga kyrkobesökare. Ave Kalle består av Lisbeth och Leif Axelsson samt Bitte och Bosse Carlgren och namnet tog dom sig när de bodde i stugan Kalle, efter Karl Bourgström, på  Gotska Sandön. De började med Sandöpsalmen från ett antal olika ställen i kyrkan och en av Bosses texter till Över skogen.
Tre klasser hade de delat upp kyrkorna i, large, medium och small. Och naturligtvis var det Eskelhem som tog hem segern i medium. Hangvar tog hem small och Öja den för de största kyrkorna, där hade de inte med domkyrkan och anmärkningsvärt kanske är att Lau inte placerade sig bättre än trea i stora klassen trots eller på grund av efterklangen vilken gör att det blir svårsjunget. Mitt gamla hempastorat, Havdhem höll sig väl framme. Eke tvåa i medium, Grötlingbo väl framme i stora och Näs trea i small. Havdhems kyrka kom inte till nån finalomgång men den klingar på rätt bra tycker jag.
Sen fick alla som vill gå upp och sjunga Den blomstertid med övergång i Sommarpsalm, Uti vår hage och Ave Verum Corpus. Mats Hallberg och Anne Westberg växlade om som körledare. Soli gynnar hälle sjöngs till slut med den hopplockade kören utspridda i hela kyrkorummet. En kul kväll som avslutades som sig bör, efter som vi dock befann oss i kyrkan, av en kort aftonbön av prästen Monika May och Härlig är jorden där mina tankar började vandra.
Lägger upp en bild av tre fjärdedelar av Ave Kalle.
Näs som sista kyrka har blivit provsjungen under finalrundan i fjor.
Satt gott med out´ndag vid gamle skolu därefter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar