Juli

Juli
Nicktistlar

torsdag 31 juli 2014

Ave Kalle

Efter en heldag på När i värmen med trettiosex hål utan någon bra placering var det i dag dags för final med test av akustiken i kyrkorna på ön med kvartetten Ave Kalle. Vi började i Lau kyrka med dess långa efterklang, nästan tolv sekunder.

Vi var många som hade tagit oss dit, både presumtiva sångare och åhörare. Kvartetten började som de börjat alla tidigare tillfällen i finalomgången med att presentera sig och sen sjunga Sandöpsalmen, Brahms Erlaube mir med svensk text av Bosse Carlgren. Leif hade tagit med sig noterna utan text vid deras vistelse på Sandön 2000, med hopp om att Bosse skulle bli inspirerad. Det blev han kan man verkligen säga. Därefter sjöng de en något ändrad text till Över skogen, Bosse hade omarbetat så att texten handlade om deras försök att finna den bästa akustiken.
Sen fick vi övriga sångare kliva ur bänkarna för att tillsammans med kvartetten framföra Uti vår hage där även den tredje versen sjöngs, dock ingen coda på slutet. Vi fortsatte med Den blomstertid nu kommer med direkt övergång till Sommarpsalm och sen avslutade vi med Soli gynnar hälle. För varje sång flyttade vi oss runt i kyrkan. Den mäktiga efterklangen störde mitt något hörselnedsatta vänsteröra så jag uppfattade det som lite svårt att få en bra klang.
Skillnad mot den lilla kyrkan i Eke dit vi åkte härnäst och framförde samma program, texterna gick fram på ett helt annat sätt enligt min mening. Kan vara svårt med en stor kör att få plats på de ställen i kyrkan vi provade, allt i från koret till bakkyrkan. Soli gynnar hälle framfördes dock vid de flesta tillfällen när vi stod uppställda runt i långhuset i de kyrkor vi besökte.
Lunch intogs för en del i Fide prästäng på väg till Öja kyrka.

Vi lyckades hitta en Eldsopp i änget och faktiskt en liten Kantarell
båda fick stå kvar.

Samma program som tidigare framfördes i Öja kyrka. Ett litet extranummer dock då när vi sjungit klart kommer Bosse underfund med att ett par som lyssnat är Danskar. Raskt plockar han fram noter och jag har plötsligt noter till Den lyse nat i handen. Jag får förstärka kvartetten till en kvintett när vi sjunger Bosses svenska text Den ljusa natt. Gick så snabbt så Gunnel L inte ens hann dokumentera sången.

Raskt vidare till Vamlingbo kyrka. Tillhör en av de större kyrkorna men upplevs att det är svårt att veta var i kyrkorummet man ska stå för att få fram bästa klangen. Sen var det dags att bege sig till den sista kyrkan, Näs kyrka. Jag hade kontaktat syrran som eventuellt skulle lura med sig broderen för att lyssna på oss. Jag sa att vi troligen blev försenade men vi hann dit i rätt tid, det gjorde däremot inte syrran och inte hade hon broderen med sig heller. Där fick vi också sjunga codan i Uti vår hage så att vi tenorer fick briljera lite. Lite informell avtackning för att vi fått vara med blev det på slutet och som extranummer begärde jag att de skulle framföra Sandöpsalmen, den enda som syrran missat. Blev inte riktigt som jag tänkt mig för lika plötsligt plockades noter fram på den och vi övriga sångare fick vara med och sjunga den helt orepeterat, kul.
Vi övriga sångare skulle betygsätta sångduglighet och akustik hur vi själva upplevde det att sjunga i varje kyrka. Det är litet svårt att göra eftersom det var så olika beroende på var någonstans vi stod när vi sjöng, men vi skulle försöka ta någon genomsnitt. Resultatet kommer kanske efter kvartetten åkt ett extra varv för att provsjunga en extra gång, publiceras på något sätt. Eventuellt med ett stort körframträdande i den vinnande kyrkan/kyrkorna.


Smakade gott med fika som avslutning vid det stora långbordet 
bakom den gamla skolan på Näs.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar