December

December
Österport in mot Hästgatan

måndag 20 november 2017

Tillbaka.

Har varit i väg därför min tystnad på den här sidan. Åkte med båten tidig fredag morgon mot Enköping, där bor ett par av mina golfkompisar. De har båda fyllt sextio nyligen, hon i slutet av september och han alldeles nyligen. Nu skulle det bli stor baluns på samma ställe som de firade sina femtioårsdagar. Jag var med då med och ville absolut inte missa den här festen heller. Och när man ändå åker så får man ju se till att man rår om dom lite. Nu blev det ju inte så mycket rå om utan det var som Calle sa i morse innan jag drog, du har ju varit på ett riktigt arbetsläger.
Solan stod färdig med lunchen när jag anlände i fredags, sen var det dags för en sista storhandel där jag var med och körde stora vagnen. "Känner mig som en del av det där äldre paret som jag inte vill möta på tisdagarna" sa jag. "Hon springer runt och plockar i, och han följer motvilligt med. De är inte så kul när man går i affären och ska springa runt dom, tycker jag." Men det gick ju bra det också.
Senare på kvällen skulle de till dottern som fyllde år, jag hade bud på att följa med men jag stannade framför Viasat golf och höll Elin sällskap, en tioårig drever kanske jag ska förklara. Nåväl de kom hem ganska tidigt och då skulle ännu C åka i väg med ett lass till festlokalen så jag hängde med. Blev planering av hur borden skulle stå och var baren skulle vara innan vi åkte tillbaka. Jag hade intagit "lillstugan" och där sov jag tämligen ovaggad hela natten.
C och jag drog i väg för att ställa i ordning lokalen, blev några ändringar men så småningom började det likna något. Mågen hans kom och installerade ljus och ljud, och vi bar glas och tallrikar m.m.
Kunde kanske ha varit lite rakare !?
Började närma sig festdags så "hem" och byta om och komma lagom upp till de två spelmännen skulle komma och serveringskillarna. Fördrink och förrätt fixades med hjälp av släkten som ännu sprang ut med assietterna när de första av de nästan åttio gästerna började anlända. Den gödda grisen var stekt, en gubbe hade hållit på sen tiotiden på förmiddagen. Ett mycket glatt gäng där sånger och tal avlöste varandra. Och den ena rätten var knappt uppäten innan nästa kom in. Ost, kex och vin, dans till trubadurerna som spelade gamla klassiker från sextio- och sjuttiotal. När herr Janzon kom fram mot tvåtiden hade många lämnat så det blir nog att äta framöver. När julen kommer tror jag inte de vill se åt Janzon. Jag var rätt nöjd med dagen så jag drog mig tillbaka, det var så fint ordnat så att det fanns rum ovanpå att dra sig tillbaka till för natten.

Festen tilldrog sig på Vallby radiostation, en station där de har skött telegramförbindelsen med staterna.Och där de bland annat förmedlade ljuden från de första ryska sputnikarna och referatet från matchen mellan Ingo och Floyd. En rejäl byggnad i så gott som bombsäkra väggar och valv. Nu har ett par köpt in den och driver vandrarhem där, en stor konferenslokal på nedervåningen och sex sovrum uppepå. Hörde inte ett ljud av musiken när jag la mig till ro. Var däremot inte så kul att titta ut på morgonen.
Jag som ännu har sommarsulorna på och skulle ta mig till Nynäs tidigt i morse. Visserligen bara frost men ändå. Bara att gå ner och se vad som fanns i kylskåpet, C var uppe, de bodde kvar de också, och S kom även ner. Gick och få i sig en ordentlig frukost i alla fall. Sen tog uppröjningen vid, rensa, städa och diska. Det ingår i hyran att man ställer ordning efter sig. C hade fullt jobb att transportera hem allt som inte hade gått åt samt hela presentbordet. Soporna kom påpassligt ägaren med son och tog med sig. Det hann bli sen eftermiddag innan allt var klart. Jag sa att så här rent har det inte varit på tio år.
Det var en ganska trött trio som försökte få något sammanhang i golfen som vi satt och såg på resten av kvällen. Den stekta grisen var lika god dagen efter i alla fall och kaffet piggade upp lite. När jag drog mig tillbaka så hade mina värdar börjat med paketöppning, men de hade tydligen inte orkat allt för ungefär hälften var kvar när jag käkade en tidig frukost tillsammans med Calle, Solan hade allaredan dragit till jobbet. Fem i åtta backade jag ut min renskrapade, kalla Polo och for iväg. Fem över tio var jag i Nynäs, E18 till Stockholm var bar, lite snö på avkörningssidorna. Däremot var det litet sämre väglag, åtminstone i omkörningsfilen ner mot Nynäshamn. Men inte ett tillbud på hela sträckan såg jag. Och nu är det bar tio år till nästa fest.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar